14.06.2018

Utvalget drøfter utviklingen på området siden forrige statistikklov og SSBs rolle i norsk statistikkproduksjon. Utredningen beskriver dagens ordninger og praksis både hva gjelder innsamling, produksjon og distribusjon av statistikk og den særegne rollen SSB har som forskningsinstitusjon og koordinator for ulike typer offentlige databaser og registre.

Regelrådet mener at utredningen har svakheter, jf. utredningsinstruksen pkt. 2-1.

Regelrådets mandat er å vurdere om virkninger for næringslivet av nye lover og regler er tilstrekkelig utredet. God og tilgjengelig statistikk har stor betydning for samfunnsutviklingen, herunder for næringslivet. Regelrådet finner at NOU 2018:7 om ny statistikklov har gode diskusjoner om ordninger og praksis både hva gjelder innsamling, produksjon og distribusjon av statistikk og SSBs rolle. Regelrådet vil imidlertid i denne uttalelsen avgrense seg til å kommentere forhold som er direkte knyttet til næringslivets kostnader knyttet til oppgaveplikten og rapportering av statistiske data. Rådet finner at utvalget tar for lett på oppgaven med å vurdere hvordan en skal nå målet om å holde oppgavebyrdene som pålegges næringslivet på et så lavt nivå som mulig.

Utvalget fremhever at opprettelsen av et nasjonalt statistikkprogram skal bidra til avveining av bedriftenes kostnader mot nytten av statistikken, likevel konkluderer de etter en kortfattet drøfting med at det ikke ventes at forslaget vil gi vesentlige endringer i rapporteringsbyrden. Regelrådet mener at det er en svakhet at utredningen ikke diskuterer om det finnes alternative og eventuelt supplerende tiltak som er relevante for å holde oppgavebyrden på et lavt nivå. Herunder savner Regelrådet en grundigere vurdering av tiltak for å sikre at innhenting av data er så samordnet som mulig på tvers av SSB og andre offentlige myndigheter, samt tiltak for å oppnå at rutiner og systemer for datainnhentingen er så lite byrdefull for de oppgavepliktige som mulig. Regelrådet mener at utvalgets beslutningsgrunnlag for valg av tiltak ville blitt styrket dersom de tydeligere hadde diskutert alternative og supplerende tiltak og sammenliknet nytte og kostnader ved disse.