EØS-utredningen kommentert av Regelrådet

Illustrasjon
2. september 2024

Regelrådet har gitt høringssvar til EØS-utredningen – NOU 2024:7 Norge og EØS: Utvikling og erfaringer. Regelrådet har samlet en del kunnskap om EØS-prosessen som er relevant for det videre arbeidet med temaene i utredningen. Bildet som utredningen tegner stemmer godt overens med Regelrådets funn når det gjelder regulering av næringslivet.

Regelrådet kartlegger alle regelverksforslag som påvirker næringslivet. I kartleggingen registrerer vi nøkkelinformasjon om alle regelverksforslagene og gjør en overordnet vurdering av om kravene i utredningsinstruksen er oppfylt. Regelrådet kartla i fjor 287 regelverksforslag som påvirker næringslivet. 41 prosent av de kartlagte sakene hadde bakgrunn i Norges forpliktelser etter EØS-avtalen. Det er således en betydelig andel av norsk regelverk som oppstår på denne måten og det er på mange områder viktige regelverk for næringslivet i Norge.

Regelrådet har ved flere anledninger kommentert en rekke svakheter i den generelle utredningskvaliteten i høringssaker om nytt regelverk med bakgrunn i EØS-avtalen. Basert på våre erfaringer med vurderinger av informasjonen som kommer frem i høringsnotater, er EØS-forslagene gjennomgående dårligere utredet i den norske utredningsprosessen enn «nasjonale» forslag.

Når EU-regler skal implementeres i norsk rett er det viktig å gjøre en god utredning i Norge som belyser virkninger blant annet for norsk næringsliv. Regelrådet erfarer at det i den norske utredningen av regelverksforslag fra EU sjeldnere kommer klart frem hvilke næringer som blir berørt, sammenlignet med høringer av nasjonale forslag. Videre blir virkninger for næringslivet omtalt og belyst mindre grundig i EØS-sakene enn i nasjonale saker.

Hensynet til små bedrifter blir også sjeldnere vurdert i EØS-sakene. Det kan føre til at det ikke blir gjort tilpasninger for små bedrifter der slike tilpasninger er relevante og fornuftige. Norge har gjennomgående en høy andel små bedrifter sammenlignet med mange EU-land.

I Regelrådets høringssvar kan du lese mer om våre kommentarer til funn og vurderinger i EØS-utredningen og om utfordringer i høringer om nytt regelverk med bakgrunn i EØS-avtalen. For eksempel utfordringer med manglende utredning av handlingsrom, alternative tiltak og nabosjekk. Vi kommenterer også tilgjengelighet, høringsprosessen, viktigheten av tid, åpenhet og transparens i prosessen og utfordringene med delegerte rettsakter og gjennomføringsrettsakter.

Du kan lese hele høringssvaret her.