Red

Avsender: Nærings- og fiskeridepartementet

04.09.2024

Nærings- og fiskeridepartementet har sendt på høring forslag om innsyn i aksjeeierboken, aksjeeierregisteret og forvaltningsregistrerte aksjer.

Forslaget er ikke tilstrekkelig utredet, jf. utredningsinstruksen pkt. 2-1 og 2-2.

Departementets beskrivelse av problemet med gjeldende forskrift er for generell, og nullalternativet er ikke utredet. Departementet sier at målet er gjøre opplysninger om hvem som er aksjeeiere i Norge lettere tilgjengelig, men det virker uklart hva det vil si i praksis. En konkret beskrivelse av problemet og en presis definisjon av målene er nødvendig for å forstå hva det er reguleringen i praksis bidra med, og hvilke resultater som forventes. Alternative tiltak er ikke tilstrekkelig utredet.

Departementet gir en tilstrekkelig beskrivelse av berørt næringsliv og bruker tilgjengelig statistikk på en oversiktlig måte. Utredningen av virkninger for næringslivet har imidlertid noen svakheter. Regelrådet savner blant annet hvilke virkninger det kan få at det å ha forvalterregistrerte aksjer blir dyrere for norske selskaper. Det kan være grunn til å frykte at det blir reduserte muligheter for norske oppstartsselskaper til å tiltrekke seg internasjonal kapital.

Les hele uttalelsen på lenken til venstre.