03.10.2024

Regelrådet har vurdert Statens jernbanetilsyns (SJT) utredning av forslag om endringer i taubaneforskriften og byggesaksforskriften. Forslaget innebærer blant annet at SJT overtar tilsynsmyndigheten for taubaners bærende konstruksjoner.

SJT har gjennomført en god utredning av tiltak som kan øke sikkerheten i taubanebransjen. Regelrådet mener det er enkelte svakheter i besvarelsen av spørsmålene i utredningsinstruksen punkt 2-1. Det gjelder utredningen av alternativer, berørte og virkninger.

Regelrådet finner det positivt at SJT er i tett kontakt med bransjen. Dialogen har blant annet vist at det er svakheter med dagens tilsynsordning, herunder mangelen på gjennomføring av tilsyn fra kommunene. SJT har gitt en oversikt over antall virksomheter med driftstillatelse, men etter Regelrådets vurdering burde bransjen vært beskrevet ytterligere. Særlig gjelder dette med tanke på om mindre virksomheter vil berøres av regelverksendringene, og om det kan være behov for å hensynta disse aktørene særskilt.

På grunn av enkelte mangler i utredningen av alternativer, berørte og virkninger kan ikke Regelrådet konkludere med at målene med forslaget kan nås til en relativt sett lav kostnad for taubanevirksomhetene.

Les hele uttalelsen på lenken til venstre.