Green

Avsender: Landbruks- og matdepartementet

03.02.2025

Regelrådet har vurdert forslaget til lov om forebygging og reduksjon av matsvinn (matsvinnloven). Matsvinnutvalgets rapport gir en grundig analyse av matsvinnproblematikken. Ulike tiltak for å redusere matsvinn presenteres, og de økonomiske virkningene av tiltakene er synliggjort. Departementet har brukt rapporten som grunnlag for sitt lovforslag. Problemet som skal løses og målene som skal nås, fremstår som grundig utredet. Virkninger av tiltakene og hvem som berøres, er også godt belyst.

Regelrådet mener det er viktig at spørsmålene om definisjonen av matsvinn og terskelen for unntak for små virksomheter vurderes grundig i det videre arbeidet. En tydelig definisjon vil bidra til en felles forståelse blant aktørene i matverdikjeden og sikre en konsistent vurdering av måloppnåelsen. Samtidig er det sentralt at unntaksordningen for små virksomheter balanserer hensynet til redusert matsvinn med de praktiske og økonomiske konsekvensene for næringslivet. Departementet har signalisert at disse spørsmålene vil bli vurdert videre, noe som er nødvendig for å sikre en treffsikker og effektiv regulering. Regelrådet mener at definisjonen med fordel kan gjøres i forskrift.

Regelrådet vurderer det som positivt at departementet foreslår aktsomhetsvurderinger i stedet for detaljregulering for å oppnå målene. Forslaget fremstår som fremtidsrettet og legger til rette for en enkel implementering i næringslivet. De foreslåtte tiltakene gir virksomhetene klare rammer samtidig som de er fleksible nok til å kunne tilpasses ulike aktører i matverdikjeden. Med et tydelig mål om å redusere matsvinn på en bærekraftig måte, legger lovforslaget et godt grunnlag for en mer ressurseffektiv håndtering av mat i Norge.