Torsdag 27. mars 2025 deltok Regelrådet på en workshop arrangert av Erhvervlivets EU- og regelforum (DBRF) i Danmark på vegne av RegWatchEurope (RWE) med fokus på implementering og forenkling av EU-lovgivning. Workshopen samlet representanter fra medlemslandene i RWE og eksperter fra Europakommisjonen for å diskutere beste praksis, utfordringer og mulige tiltak for å effektivisere gjennomføringen av EU-regelverk.
Tid for implementering og forenkling
Florian Bergmüller og Stefan Paduraru fra EU-kommisjonen presenterte pågående initiativer for å styrke implementeringen av EU-regelverk. Et sentralt tema var den nye omnibus-forenklingspakken der målet er å redusere administrative byrder for bedrifter med 25-35 %. Diskusjonen berørte blant annet stress-testing av EU-lovgivning og nye metoder for å sikre at EU-regler gir reelle resultater for bedrifter og borgere. Bergmüller og Paduraru presenterte fire «byggeklosser» i forbindelse med EU-kommisjonens initiativer for implementering og forenkling:
- Ensuring EU policies deliver results,
- Making Europe simpler and faster,
- Improving how we make new rules,
- Partnership and co-ownership.
Les rapporten fra EU-kommisjonen og mer om de fire “byggeklossene” her (lenke): A simpler and faster Europe
Bergmüller og Paduraru viste til at det er beregnet at det er over 1500 tilfeller av feilaktig implementering av EU-regler til sammen i EU-landene. EU-kommisjonen understreket behovet for bedre veiledning og tydeligere rutiner for å sikre korrekt overføring av direktiver og forordninger til nasjonalt regelverk.
Det ble stilt spørsmål om metodikken bak reduksjonsmålene, kostnadsestimering for nye reguleringer og hvordan ulike kommisjonærer skal fordele ansvaret for forenklingstiltak. Det ble også diskutert hvordan man kan sikre bedre «realitetssjekker» av regelverk for å unngå unødvendige byrder for virksomhetene.
Støtte til medlemslandene i implementeringsprosessen
I andre del av workshopen presenterte Heike Otterbein og Zsuzsanna Csirmaz fra EU-kommisjonen hvilke verktøy og sporingsmekanismer EU-kommisjonen tilbyr for å bistå medlemslandene i implementeringsarbeidet.
Eksempler på slike verktøy er:
- Maler for nasjonal gjennomføring av EU-regler.
- Veiledningsdokumenter og «veikart» for implementering.
- Workshops og bilaterale møter med medlemsland
Les mer om kommisjonens vurdereinger og anbefalinger for støtte til medlemslandene her (lenke): Stocktaking report on the Commission working methods for monitoring the application of EU law
Flere av deltakerne viste til at bedre dialog mellom juridiske miljøer og ansvarlige departementer i hvert land kan være en suksessfaktor for å unngå misforståelser og overimplementering. Det ble også pekt på at samarbeid med medlemslandene på et tidligere stadium kan forebygge brudd på EU-retten og redusere behovet for senere håndhevingstiltak.
I forbindelse med en diskusjon om utfordringer med å lage regler som skal implementeres likt i ulike nasjonale kulturer i Europa kom Paul Möllerup, leder av DBRF, med dagens kommentar: «Culture eats strategy for breakfast»
Beste praksis for å unngå overimplementering («gold-plating»)
Den siste delen av workshopen var viet til beste praksis for å identifisere og unngå overimplementering eller «gold-plating». Deltakerne delte erfaringer om hvordan de arbeider for å sikre at implementeringen ikke gjør at EU-regelverk blir unødvendig komplekst eller byrdefullt.
Danmark viste til at de arbeider ut ifra fem prinsipper for å unngå «gold-plating»:
- Nasjonale regler bør som hovedregel ikke gå lenger enn EUs minimumskrav.
- Danske virksomheter bør ikke få dårligere konkurransevilkår enn sine europeiske konkurrenter.
- Fleksibilitet og unntaksmuligheter i EU-lovgivningen bør utnyttes.
- Alternative løsninger til regulering bør vurderes når det er mulig.
- Byrdefulle EU-reguleringer bør tre i kraft senest mulig og med nasjonale felles ikrafttredelsesdatoer tatt i betraktning.
Danmark har en «følg eller forklar» tilnærming til prinsippene. Dersom departementet ved implementeringen bryter ett eller flere av prinsippene så må de begrunne hvorfor det er nødvendig.
Flere deltakere understreket behovet for bedre koordinering og informasjonsutveksling for å sikre en mer ensartet gjennomføring av EU-regler på tvers av medlemslandene. En mer systematisk tilnærming til å kartlegge hvor nasjonale tilpasninger skjer, samt tydelige prosedyrer for å vurdere om strengere krav faktisk er nødvendig, kan spare både tid og ressurser.
Status i Norge
Selv om EU arbeider aktivt for å sikre en smidigere implementering av regelverk, har Norge noen særlige utfordringer. På grunn av EØS-avtalen tar det ofte lengre tid å gjennomføre EU-regler i Norge enn i EU-landene. Dette kan føre til forsinkelser og gi mindre forutsigbarhet for norske virksomheter.
Samtidig er problemstillingen rundt overimplementering («gold-plating») ikke eksplisitt nevnt i utredningsinstruksen eller i veileder til utredningsinstruksen. Dette kan føre til at problemstillingen ikke blir systematisk vurdert i norske beslutningsprosesser.
Til tross for at overimplementering er en sentral problemstilling i EU, er dette temaet lite diskutert i Norge. Regelrådet mener det er viktig at både utredere og beslutningstakere er bevisst på denne problemstillingen og aktivt vurderer virkningene av overimplementering av EU-regler.